Quibi: 2020 yılının en büyük medya faciası

Quibi: 2020 yılının en büyük medya faciası

Video hizmeti veren quibi, eğlencede devrim yaratabileceğini düşündü, ancak altı ayda çöktü.

Ve yılın En Büyük Medya başarısızlığı’nın kazananı… Quibi.

Quibi ile ilgili neredeyse her şey, tasarımdan, lansmana kadar bir fiyaskoydu. 1,8 milyar dolarlık büyük bir fiyasko. Quibi , sadece altı ay çalıştıktan sonra Aralık ayında kapandı. Bu yüzden, 2020’ye dönüp baktığımızda Quibi, Medya sektörü listesinde özel bir yeri hak ediyor.

Ne oldu?

Hollywood dünyasının yıldızı Jeffrey Katzenberg, uygulamasıyla eğlencede devrim yaratmak istedi ve “hızlı ısırık” anlamına gelen adıyla, 6 ila 10 dakikalık şov ve filmlerle kullanıcıların karşısına çıktı. Şirket 1,8 milyar dolar yatırım topladı. Programlar, yaklaşık olarak Hulu ile aynı fiyata sahip bir Quibi abonelik uygulaması aracılığıyla yalnızca cep telefonlarında mevcut olacaktı. (Fiyat reklamlarla 4,99 dolar ve reklamsız 7,99 dolardı.)

Quibi’nin mobil dijital eğlenceyi, amatör Youtuber’lar için bir oyun alanından telefon için yüksek üretim maliyetli yapımlara taşıyacağından emindi. Katzenberg, yılın başında Las Vegas’taki CES’te bir kalabalığa “Bunu sizler doğmadan önce yapıyordum” dedi.

Quibi’nin ilk sponsorları arasında yer alan markalarla çalışan bir reklam ajansı yöneticisi, “Bu tutum, ölümüne katkıda bulunan en büyük şeylerden biriydi” diyor.

Quibi’nin şovlar ve reklamlar için büyük umutları vardı. Quibi, uygulamanın Nisan ayında piyasaya sürülmesinden önce sponsorlardan 150 milyon dolar para kazandı ve Progressive, T-Mobile, Google, Taco Bell, Anheuser-Busch InBev, Walmart, General Mills, Procter & Gamble ve PepsiCo dahil olmak üzere 25 markayı temsil eden yaklaşık 10 resmi sponsorla anlaştı.

Şimdi, Quibi, yeterli aboneye sayısına ulaşamdıktan sonra, şirket markalara para iade edeceğini söylüyor. Bir Quibi sözcüsü e-posta yoluyla “Quibi, reklamcılar, çalışanlar, yatırımcılar ve yaratıcılar tarafından doğru bir şekilde yapılmak istiyor ve yeni yılın başında paylaşacak daha çok şeyimiz olacak” dedi.

Berbat Pazarlama!

Kaçırılan pazarlama fırsatlarından, başka bir girişimin çalındığını iddia ettiği “dönüş tarzı” reklam teknolojisine ilişkin bir davaya kadar, Quibi’nin ölümüne yol açan bir dizi flub var.

Quibi’nin tüketicilere ilk gerçek tanıtımı, 2020 yılının başında, uygulamanın kendisine odaklanmaktan ziyade hizmetin adına ve ne olduğunu açıklamaya odaklanan bir Super Bowl reklamı oldu.

Lansmandan sonra Quibi, verdiği mesajı yeniden düzenleyerek ve gösterileri öne çıkararak bu erken pazarlama özlemini düzeltmeye çalıştı. Bazı başlıklar eleştirel beğeni topladı ve Quibi, “FreeRayShawn” adlı polisiye ile ilgili bir gösteri için Emmy Ödülü aldı. Reese Witherspoon, Anna Kendrick, Chance the Rapper, Kevin Hart ve Liam Hemsworth gibi yıldızlar, uygulamadaki yetenekler arasında yer aldı.

Quibi, kullanıcılarının izledikleri şovları takdir etmesini de zorlaştırdı. Quibi herkesin şovları, hatta şovlardan klipleri sosyal medyada paylaşmasına izin vermedi. Bu nedenle, bir izleyici Quibi’den bir video alıp Twitter veya Instagram’a gönderemedi, bu da hizmet hakkında bilgi yayma yeteneğini sınırladı.

Kötü zamanlama!

Quibi tüm olanlardan sorumlu değildi. Uygulama Nisan ayında  ABD genelinde COVID-19 başlangıcında piyasaya sürüldü Uygulamanın, işe gidip gelirken veya halka açık alanlarda beklerken şovları izlemekle ilgili olması gerekiyordu, ancak insanlar dışarı çıkmıyordu.

Quibi’nin insanların dizileri evdeyken televizyonlarına aktarmanın bir yolu bile yoktu. Bağlı bir TV özelliği geliştirerek uyum sağlamaya çalıştı, ancak bu pek yardımcı olmadı.

Sonunda Quibi, reklamverenlere vaat ettiği 7 milyona ulaşmak için gereken hızın çok altında, yaklaşık 500.000 aboneye ulaştı.

Reklamcılar, Quibi’nin pahalı bir deney olduğunu söylediler . “Turnstyle” reklamları oluşturmak pahalıydı ve pandemide platform piyasaya sürüldüğünde, bazı reklamlar biraz mesaj dışı kaldı. Markalar, salgın öncesi bir dünya için reklam oluşturmuştu ve birçok reklamveren, Nisan’ı tüm medyadaki kampanyaları zamana uyacak şekilde yeniden yapmak için harcamıştı. Reklamverenler Quibi’nin benzersiz reklam biçimi, reklam öğelerini anında değiştirmeyi daha zor hale getirdi dedi.

Ekim ayında Quibi kapatıldığını duyurdu. Bununla birlikte, ele alınma şekli bile alay konusu oldu.

Katzenberg ve CEO Meg Whitman , personele ve Quibi paydaşlarına , başarısızlıklarının ya kötü zamanlama olduğunu ya da konseptin yeterince sağlam olmadığını söyleyen bir mektup yazdı. Yöneticiler ekibe teşekkür ettiler, yeni işten atılan personelin “Get Back Up Again” şarkısıyla rahatlamasını önerdiler.

Ve bu, Quibi’nin sonuydu.

EXXEN’de Quibi ile aynı hataları yaparak başladı işe ve bu umarım onların da sonunu getirmez. Ancak Acun Ilıcalı ve Exxen başka bir yazının konusu olacak.  

Yazı Kaynakları
Ad Age
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Sansür Dergi Genel Yayın Yönetmeni - Kendi halinde Ekonomist

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir