İktidar Mı Değişir Yoksa Roller Mi?

İktidar Mı Değişir Yoksa Roller Mi?

İktidarların varlık nedeni kitleleri yönetmek gibi görülse de bu bir yanılsamadır. Bu odaklar aslında sahip oldukları gücü çoğaltmak için yaşarlar.

İktidarlar yönetim odaklarıdır, sahip oldukları organizasyonlarla toplumsal yaşamı şekillendirirler. Güce, ilişkilere ve bir bütün olarak olanaklara sahiptirler. Genellikle iç ve dış, yakın ve uzak ortakları vardır. İşlevlerini birlikte yürütürler.

Hiçbir iktidar tam bağımsız değildir, olamaz. Olabilmesi için kollektif bir iktidar olması gerekir. Oysa günümüzde bütün iktidarlar oligarşiktir ve bu nedenle bağımsız değillerdir.

İktidarların varlık nedeni kitleleri yönetmek gibi görülse de bu bir yanılsamadır. Bu odaklar aslında sahip oldukları gücü çoğaltmak için yaşarlar. Hangi güç? Kendilerini var edenlerin gücü..

Her iktidar bir seçkin grubun temsilcisidir, çıkarlarının koruyucusudur ve o çıkarların güvencesidir. Bir iktidarın egemenlik süresi temsilcisi olduğu kesimlerin biçtiği ömür kadardır.

Seçimlerse iktidarı belirleyen grupların desteklediği bir seçenektir; hiçbir zaman köklü değişimlerin kıvılcımı olamaz, sadece yeni bir sahnenin açılmasını sağlayabilir.

Gelelim yeni sahnede sergilenecek oyunun rollerine. Genellikle aldatıcıdır. Kısmi revizyonlar kamuoyuna abartılarak sunulur, kitleler değişim ve iyileşme umuduna kapılırlar. Bu period büyük vurgunların kotarıldığı ve halkın gözünden kaçırıldığı dönemlerdir. İktidarın yeni oyuncularının bütün rolleri teknik olarak reklam ve pazarlamadan oluşmaktadır. Kazanan ise iktidarın belirleyicileridir.

İktidarlar kitleler için değer üreterek değil başta para olmak üzere finansal değişkenleri ve yaşamın öncelikli bütün alanlarını ‘kontrol’ altında tutarak varlıklarını büyütürler.

Temel sorun olarak iktidarların köklü değişimini alırsak, bu fonksiyon için tek bir seçenek bulunduğunu söyleyebiliriz. Günümüz iktidarlarını belirleyen çevrelerin yerini kollektif katılımcıların alması. Yoksa belirleyiciler değişmeksizin yönetimdeki bütün değişiklikler sadece rol değişikliği niteliğinde gerçekleşecektir. Yasalar mı? Onlar da her iktidarın kendi çıkarları doğrultusunda belirlediği ve işlettiği birer rol paydaşı olacaktır..

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Dergimize ara ara uğrayıp çıkan Ya da dergimizin müptelası olup isminin görünmesini istemeyen yazarlarımızın yazıları Konuk Yazar kısmında yer almaktadır.

Yazarın Profili