İklim Değişikliği ve Kuraklık Tehlikesi Kapıda!

İklim Değişikliği ve Kuraklık Tehlikesi Kapıda!

Dünyamızı korumak bizim elimizde. Tedbirleri alarak ve daha bilinçli bir toplum haline gelerek bu sorunun üstesinden gelebilmek mümkün. Daha yaşanılabilir bir dünya için içi su alan bu gemimizi tamir etmemiz gerekiyor.

İçindekiler

Son yıllarda büyük artış gösteren ve ülkemizi de etkisi altına alan kuraklık, her ne kadar şu an için büyük sorunlar yaratmasa da ileriye dönük olarak iklim değişikliği gibi doğal süreçlerin önünü açıyor. Su kaynaklarının yanlış kullanımı ve çeşitli kirleticilerin bu kaynaklara karışması, sürecin daha da hızlanmasına sebep oluyor. Özellikle Türkiye, konumu itibariyle iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkeler arasında yer almakta. Geçen yıla göre yüzeysel su kaynaklarımızda belirgin miktarda azalma söz konusu. Yeraltı su kaynaklarımız ise vahşi tüketimler ve yanlış pestisit kullanımından dolayı kirliliğe maruz kalmış durumda. Tarıma elverişli topraklar, susuzluğun getirdiği tuzlanma ve toprak yapısındaki bozulmalar sebebiyle kullanılamaz hale geliyor.

İklim Değişikliği Nedir?

Dünyamızın biyosferinde ekolojik bir denge hakimdir. Bu denge sayesinde canlılar yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilir. Bunun yanında bu yaşam alanına en büyük katkıyı sağlayan madde güneştir. Bitkiler güneşi kullanarak enerji üretir, insanlar da aynı şekilde yaşamsal faaliyetlerini devam ettirmek için güneşe ihtiyaç duyar. Bu ekolojik denge zaman zaman doğal süreçlerle bozulabilir. Bu bozulmaların uzun yıllar sürmesine ve iklimlerdeki belirgin değişikliğe iklim değişikliği adı verilmektedir. Son yıllardaki bu değişikliğin kaynağı insanlardır. Küreselleşme ve sanayileşmenin de etkisiyle atmosferin yapısında ciddi manada bozulmalar meydana gelmektedir.

İklim Değişikliğinin Nedenleri Nelerdir?

Genel olarak sözünü ettiğimiz doğal dengenin bozulmasıdır diyebiliriz. Atmosferdeki eser gazların artışı ile güneşten gelen ışınların yeryüzüne ulaşması zorlaşır. Bu eser gazlar, güneşten gelen ışınların biyosfer tabakasına ulaşmadan atmosferdeki üst tabakalarda tutunmasına neden olur. Bu tutunma sonucu o bölgede aşırı ısınma meydana gelir. Hapsolan bu ısınma kış aylarında bile hava sıcaklığının, mevsim normallerinin üzerinde olmasına neden olur.

Fabrikalardan yükselen dumanlar ve karbon kaynaklı yakıtların kullanıldığı araçların egzoz gazı, atmosferdeki bu kapanmanın en önemli faktörüdür. Bu biriken karbon temelli gazlar, gökyüzünü bir tabaka halinde sarar. Bu duruma sera etkisi denir ve uzun yıllar sıcaklığın artmasına sebep olur.

İklim Değişikliğinin Sonuçları Nelerdir?

Sıcaklığın birkaç derece artması bile bazı canlılar için ölümcül derecede tehlikeli olabilir. Örneğin kutuplarda gerçekleşen sıcaklık, buz kütlelerinin kopmasına ve erimelere yol açıyor. Bunun sonucunda o bölgedeki canlıların habitatları büyük zarar görüyor. Kutuplarda yaşayan endemik türler, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

İnsan kaynaklı gerçekleşen bu süreç, elbette insanları da olumsuz yönde etkilemekte. Aşırı sıcaklık artışının gözlemlendiği bölgelerde tarım alanının kullanımı zorlaşıyor. Çiftçilerin işlerini yapamaması, o bölgenin yiyecek sıkıntısı çekeceği anlamına geliyor. Sosyal hayat ve ekonomi olumsuz yönde etkilenmekte. Bu gidişata dur denilmesi ve tedbirlerin bir an önce alınması gerekiyor.

İklim Değişikliği Nasıl Önlenebilir?

Günümüzde iklim değişikliğinin en önemli sebebi insan kaynaklı faktörlerdir. Bunun önüne geçebilmek adına ülkelerin çeşitli adımlar atması gerekiyor. Bunun yanında insanların da bu konuda bilinçlenmesi ve daha duyarlı davranması gerekiyor. Aksi taktirde dünyamız gelecekte daha büyük tehlikelerle karşı karşıya kalabilir. İnsanların kişisel olarak alması gereken önlemler şu şekilde;

  • Toplu taşıma kullanımının yaygınlaşması
  • Su tasarrufu için evde belirli önlemler alınması
  • Tasarruflu ev aletleri kullanımı
  • Elektrikli araçların kullanımının artırılması
  • Küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi konularda eğitimlerin verilmesi
  • Kirleticilerin doğal su kaynaklarına boşaltılmasının önlenmesi
  • Pestisit kullanımının azaltılması
  • Fabrikalarda deşarj işlemlerinden önce ön arıtımın yapılması
  • İklim değişikliği gibi konularda ciddi yaptırımların olduğu yönetmeliklerin çıkartılması

Dünyamızı korumak bizim elimizde. Tedbirleri alarak ve daha bilinçli bir toplum haline gelerek bu sorunun üstesinden gelebilmek mümkün. Daha yaşanılabilir bir dünya için içi su alan bu gemimizi tamir etmemiz gerekiyor.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Dergimize ara ara uğrayıp çıkan Ya da dergimizin müptelası olup isminin görünmesini istemeyen yazarlarımızın yazıları Konuk Yazar kısmında yer almaktadır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir
pexels-pixabay-277593