İçindekiler
İnternet tarihinde çok önemli bir noktadayız. Blockchain ile gündemimize giren dağıtık finans sistemi, merkezi yapıdaki hizmetlerden dağıtık yapıdaki hizmetlere geçilmekte olduğunun göstergesidir.
Dağıtık yapıdaki finans sistemi son bir yılda adeta patlama yaşadı. Blockchain zincirinde yapılan takas, para kilitleme (staking) ve para üretimine dair başarılar, yatırımcıların gündeminden düşmedi. Dağıtık finans piyasasının değeri bugün 45 milyar dolara erişti ve bunun 28 milyar doları kilitlenmiş halde. Bu değer 2020 Ocak ayında sadece 600 milyon dolardı.
Yeni yeni ortaya çıkmakta olan tüm teknolojiler gibi dağıtık finans sisteminde de bu sektöre akıtılan paralar aynı zamanda yeni yetenekleri ve girişimleri de çekmekte. Beğensek de beğenmesek de rekor düzeydeki jeton fiyatları hem ana akım medyanın hem de Wall Street’in dikkatini çekecek. Dağıtık finans sisteminin cazibesi ve bu sektöre tsunami gibi akan sermaye blockchain isimli dağıtık yapıdaki sessiz kahramanın eseridir. İşte bu dağıtık finans sistemi de varlığını dağıtık yapıdaki- merkezi olmayan yapıdaki- internetin varlığına borçludur.
Defi projeleri artış gösterdi
Dağıtık finans sistemindeki ödenmemiş kredi miktarları hayli arttı. Aylık döviz hacmi 30 milyar dolarlara kadar çıkıyor. Dağıtık finans sistemine her geçen gün yeni hizmetler ve uygulamalar eklenmekte. MakerDAO projesi, Compound ve Uniswap gibi isimler milyarlarca dolarlık işlem hacimleri ile gündeme gelmekte.
Rakamlar etkileyici ve sürekli artıyor. Bu alana her geçen gün yeni dev oyuncular girdikçe ve devasa sermayeler buraya aktıkça dağıtık finans sistemi, merkezi finans sisteminin yerini almaya başlayacaktır. Bu durumda giderek daha fazla sayıda merkezi finans otoritesinin blok zincirine katıldığını da görebiliriz.
Örneğin Uniswap ve Curve birçok ülke borsasından daha fazla işlem görmekte. Bu dağıtık finans oyuncuları, bireysel yatırımcıların merkezi yapıdaki borsalara hiç bulaşmadan ticaret yapabilmelerine ve paralarını likidite havuzlarına aktarmalarına imkân sağlıyor. Dahası küçük yatırımcılar da bu oyunda mevcut işleyişe dahil olup artık birer piyasa yapıcı olabilir, aracıları ortadan kaldırabilirler. Dağıtık finans sistemi dünya sermayesinden aslan payını aldıkça adından gün geçtikçe daha fazla söz ettirecektir.
Dağıtık finans sistemi interneti değiştirecek
Dağıtık alt yapı ve Dağıtık finans sistemi, merkezi yapıdaki bir internet ile mümkün olamaz.
Örneğin mevcut merkezi finans sisteminde GameStop meselesi gibi bir meselede dahi mevcut ticaret uygulamaları ve aracıları üzerinden incelemeler başlatıldığına şahit oluyoruz. Merkezi finans sistemindeki bu gözetlemeler ve baskılar insanların dağıtık finans sistemine akın akın gelmesine sebep olacaktır. Bu ise web 3.0’ı doğuracaktır.
İşte tam da bulunduğumuz bu noktada sadece yeni bir finans modelinin oluşumuna değil, aynı zamanda yeni bir ekonominin, yeni kariyerlerin, yeni iş modellerinin ve yeni işletmelerin oluşumuna da tanıklık ediyoruz.
Halen daha piyasaya girmeye hazırlanan dev oyuncularla ekosistem daha da zenginleşecektir. Daha önce merkezi sistemler üzerinden çalışanların giderek web 3.0 olarak tabir ettiğimiz dağıtık sistemlere göç ettiğini görmek hepimizi heyecanlandırıyor. Ethereum gibi platformlar tarafından uygulama geliştiricilere sunulan dağıtık web 3.0 altyapısı, web uygulamalarının kullanıcı deneyimi ve kullanıcı arayüzlerine odaklanarak her zaman orada olacaklarını bildikleri uygulamaları geliştirmelerini sağlar.
Web 3.0 gelecektir.
Blok zincirlerinin internetin geleceğinin ayrılmaz bir parçası olduğuna inanıyorum. Blok zinciri kavramı, yeni fikirlerin üzerine inşa edileceği bir temeldir. Filmin şimdiye kadar ki kısmı sadece yüzeysel bir başlangıç ve perdenin hafiften aralanması idi. Gelecekte sadece blok zincirleri üzerinde var olabilen iş modelleri karşımıza çıkacak ve başka türlü iyi bir hayat kazanma şansı yakalayamayacak insanlara güzel fırsatlar sunacaktır. İşte bu dağıtık, blok zinciri destekli gelecekte otoriteler ve kişi inisiyatifleri gibi başarısızlığa sebep olabilecek kavramlar da hayatımızdan çıkacak, merkez-odaklı, kişi-odaklı, inisiyatif-odaklı modeller yerine dağıtık sisteme odaklı bir model varlığını sürdürecektir.
Ethereum Web 3.0 evriminin ön saflarında yer alan bir dağıtık finans modeli yapıcısı olmuştur. Diğer tüm kripto ekosistemlerinden çok daha fazla geliştiriciye sahip ve zaten dağıtık uygulamaların çoğu da ethereum ağına dayanıyor. Ethereum uzunca bir süre boyunca ölçeklendirme çözümleri konusunda lider olmaya devam edecektir. Composability (Birleştirilebilirlik) kavramı Ethereum’da yaşamaya devam edecek ve başkalarının Ethereum ile rekabetini hayli zorlayacaktır.
Aynı zamanda, çoklu blok zincirinin olduğu bir ortamda yaşayacağız. Tek bir zincir olmayacak ve blok zincirlerinin birlikte çalışabilirliği hayati önemde olacak. Bu ekosistem yeni nesil uygulamalara da ilham verecek.
Blok zincirlerinin birlikte çalışabilirliğini sağlamak için uygulamalar arası işlemlerde verilerin “doğrulanabilir” yapılarda aktarılmaları gerekmektedir.
Yeni Çağa Giriş
Dağıtık yapıdaki bir finans sistemi ve web 3.0, Fortune 500 listesini allak bullak edebilir. Kendinden bahsettirenler ve fırsat yakalayanlar sadece şirketler olmayacak, aynı zamanda sıradan insanlar ve fikirler de bu protokolde yerini alacaktır. İnsanoğlunun her alanda çevrimiçi etkileşimi dağıtık web üzerine kurulu olacaktır. Bu yeni web, yaratıcılığı ödüllendirecek ve girişimcilere ilham verecek. Ademi merkeziyet herkese dünyada fark yaratma fırsatı verir. Daha önce hiç görmediğimiz bir yenilik çağı göreceğiz ve her şey anonim bir yazar tarafından 2008’de yayınlanan bir teknik makaleye bina edilmiş vaziyette.
Web 3.0’ın geleceğin dünyasında ne kadar büyüyeceğini halen daha tam olarak kavrayamıyoruz. Dünya üzerindeki tüm web geliştiriciler ve programcılar artık dağıtık bir web üzerinde kullanıcıyı ilk sıraya koyan, gizliliğe saygı duyan yeni iş modelleri oluşturmak için kollarını sıvayacaklardır.