Bugün bir algı dünyasında yaşıyoruz. Aslında, artırılmış bir gerçeklikte yaşıyoruz.
Tesla’nın piyasa değeri şu anda neredeyse tüm yerleşik otomobil endüstrisinin toplamından daha fazla. Perspektif olarak ifade etmek gerekirse Tesla, General Motors, Ford, BMW, Daimler, Honda, Hyundai, Nissan, Mazda, Aston Martin, Volkswagen, Subaru ve Fiat Chrysler’in toplamından daha değerli.
2016 yılında, sadece dört yıl önce, bu şirketlerin piyasa değeri;
Ford – 56,8 milyar dolar
General Motor – 51 milyar dolar
Tesla – 31,5 milyar dolar
1 ocak 2020 itibariyle Tesla 75.7 milyar dolar piyasa değeri vardı ve Eylül 2020’de bu 458.9 milyar dolara fırladı.
Tesla 2020’nin sonuna kadar 499.550 otomobil teslim etti , 20.79 milyar dolar gelir elde etti ve şu anda 668 milyar dolar değerinde.
Ford, 2020 yılı sonuna kadar 1.180.000 araba satılırken 130.9 milyar dolar gelir elde etti. ancak değeri sadece 34.9 milyar dolar.
Pek mantıklı değil, peki ne oluyor?
TDK, Algıyı, dikkati bir şeye yönelterek, o şeyle ilgili olarak duyular aracılığıyla edinilen yalın bilgi, o şeyle ilgili bilgiyi bilincinde var etme, o şeyi anlama olarak tanımlıyor.
İnsanların algıları, nesne gerçekliği hakkındaki bilgilerinden çok daha önemlidir. İnsanlar bir şeyin anlamını, onları nasıl algıladıklarına bağlı olarak kurarlar.
Medya, Tesla hisselerinin 2020’de Wall Street’in üçüncü çeyrek gelir tahminlerini aştığı için yükseldiğini söyledi. Wall Street’in çizdiği ilk algı Tesla için karanlık ve kasvetli bir gelecekti, bu nedenle Tesla tahminlerden biraz daha iyi olsa bile, algı beyne, imkansız bir başarı olarak empoze edildi.
İşte Tesla’nın hisse senedi artışına neden olan doğru olmayabilecek diğer iki algı. Ben onlara nesnelliğe karşı algı diyorum.
- Pazar, Tesla’nın nihayetinde küresel otomobil pazarında% 100 pazar payı kazanacağı düşüncesiyle hisse senetlerini fiyatlandırıyor ki bu pek olası değil.
- Yatırımcılar, Tesla’nın EV modelinin, teknolojisinin, pil gücünün ve altyapısının mevcut bir endüstriyi bozmak yerine tamamen yeni bir endüstri yarattığına inanıyor. Bu gerçeğe yakın olmasına rağmen, Tesla’nın şu anda Çin’de zaten bir dev olan ve küresel olarak en hızlı büyüyen otomobil şirketlerinden biri olan BYD gibi bazı ciddi rakipleri var.
Ancak buradaki asıl soru, Tesla’nın diğer şirketlere kıyasla bu kadar değerli olmasının neden haksız olduğu değil. Öğrenecek çok şey var, özellikle algı pazarlaması teorisini kendi çabalarımıza nasıl uygulayabiliriz. Beğeniler, paylaşımlar, beğeniler ve sosyal medya etkileyicilerinin yönlendirdiği günümüz dünyasında, başarılı olmak için algı pazarlamasını ciddiye almalısınız.
Algılama pazarlaması, bir satıcının potansiyel tüketicinin dış uyaranlarını ve deneyimlerini etkileyerek tüketicinin satıcının ürününü bilinçaltında “doğal olarak” seçmesini sağlayan bilinçli çabadır.
Örneğin Facebook, farkındalığınızı tetiklemeden davranışınızı değiştirmek için ikna edici teknikler teknolojisini kullanır. Facebook sizi platforma geri götürmek için “bir arkadaşınızı etiketleyin” yarattı. Bir etiket bildirimi aldığınızda, otomatik olarak merak duygunuzu tetikler ve bunu görmezden gelmek neredeyse imkansızdır.
Algıyı oluşturan iki faktör;
- Dış ortamdan gelen uyaranlar
- Geçmiş deneyimlere dayalı beklenti
1.Dış ortamdan gelen uyaranlar
Problem tanıma (iç ve dış). O anda mevcut olmasa bile bir sorunu satmalı / vurgulamalısınız. Steve Jobs, bize düğmeleri olan telefonlarda bir sorun olduğu fikrini verdi.
Algı Varsa, abartılması gerekir.
Bir Nike reklamını izlediğinizde, size bir basketbol maçında Michael Jordan gibi oynayacaksanız, Air Jordan giymeniz gerektiği algısını satıyor. Ancak gerçek şu ki, Michael bir Nike ile efsanevi smaçlar yapmaya başlamadı. Michael aslında Adidas giyiyordu ve Adidas’ı tercih ettiği için neredeyse Nike anlaşmasını imzalamıyordu.
Bilgi; bu sorunla ilgili içgörü sağlamalı ve kullanıcılarınızı eğitmelisiniz. Bazı markalar sorunları abartır veya mevcut çözümlerin altını oyar. Bazı markalar aslında sorun yaratır, sonra bu sorunları çözmenize yardımcı olur.
Microsoft’un, yazılımlarına saldıran virüsler oluşturmaya başladığı, ardından anti-virüsler oluşturduğu ve bunları kullanıcılara sattığı yaygın olarak tahmin ediliyor.
Sigara şirketleri bağımlılığı satıyor ve bazen çözümü de satıyor; Sigarayı bırakmaya yardımcı olmak için nikotin bantları vs.
Belirleyici nitelik / karar verme. Bilgi sağlarken, tüketicinizin düşünce sürecini, ürününüzün taşıdığı belirli belirleyici niteliklere yönlendirebilirsiniz.
2000’lerin ortalarında, ABD’de diyabet ve obezite yaygınlaştıkça, tüketiciler Coca-Cola’nın kola içeceğinde kullanılan şeker miktarı ile ilgili endişelerini dile getirmeye başladı. Davranış değişikliğini algılayan Coca Cola, alternatif bir diyet ve sıfır şekerli kola satmaya başladı. 2018 yılına gelindiğinde, diet kola satışları klasik kok satışlarını aştı.
2.Geçmiş deneyimlere dayalı beklenti.
Medya, algıyı şekillendirmek ve değiştirmek için en güçlü araçtır. Medya, duyularımızı harekete geçirir ve kitlesel kabul ve tekrar niteliği nedeniyle, algı pazarlaması için en etkili araçtır.
Aşağıdaki süreçle algıyı şekillendiren deneyimler yaratabilirsiniz;
Kavramları yeniden tanımlayın => Deneyimler yoluyla yeni kavramları güçlendirin (medya, endüstri uzmanları, tutarlılık vb. Kullanarak) => Toplumsal Kabul Edilebilirlik (politikalar, normlar, altyapı vb.)
1937’de ABD, federal düzeyde esrar kullanımını etkin bir şekilde yasaklayan Kenevir Vergisi Yasasını kabul etti. 2016 itibariyle, Kaliforniya’da eğlence amaçlı kullanım için yasal hale geldi. Snoop Dogg ve Wiz Khalifa gibi sanatçılar, genç, vahşi ve özgür müzik videoları aracılığıyla marihuananın toplumsal olarak kabul görmesi için baskı yapmaya başlamıştı. Çoğu gencin taklit ettiği hippi kültürünün bir parçası haline geldi. Bugün esrar, 11 milyar doları aşan değeriyle Kaliforniya’daki en büyük nakit mahsulü olduğu tahmin ediliyor.
Sonuç olarak, markaların müşterilerinin zihninde kendilerini gerçekten farklılaştırabilmelerinin tek yolu, zihinlerinde bir algı oluşturma sorumluluğunu üstlenmeleridir. Şimdi, her kuruma rehberlik eden ahlaki etik, zorluk haline geliyor. Markalar sizi onlara bağımlı hale getirmek için ne kadar ileri gidebilir?